Lijkt het je leuk om je bezig te houden met bloggen, interviews? KLIK HIER

Heb je iets te melden? Discussie - Vraag en Antwoord - Ervaring delen - Nieuws of een YouTube filmpje KLIK HIER

Baby's

Geschreven door gast blogger Bibi

Ligt het aan mij of is er momenteel een reusachtige babyboom gaande? Oké, misschien ligt het ook wel aan mij gezien het feit ik zelf met een dikke toeter rondloop en elk moment mijn eerste kind kan verwachten. Natuurlijk zie je dan overal om je heen zwangere vrouwen, huilende baby’s en overspannen kersverse vaders. Desalniettemin is het volgens mij wel weer helemaal hip en in de mode om een jong gezinnetje te vormen en dit te showen op je Instagram-feed onder de hashtags #twinningiswinning, #Mommytobe, #Instakids. Zelf blijf ik daar graag zo ver mogelijk vandaan en richt ik me liever op interessante informatie over mijn toekomstige baby. Zo had ik laatst een leuk gesprek met een vriendin waarbij we ons afvroegen wat een baby nu eigenlijk ziet als deze pas geboren is. Ik bedoel, een pas geboren baby kijkt toch een beetje glazig uit de ogen wanneer hij voor het eerst het licht ziet. Dus deze keer de vraag: Wat ziet een baby eigenlijk?

Lange tijd heeft men gedacht dat baby’s blind geboren worden en pas na enkele weken konden zien. Hedendaags weten we wel beter en kun je het zicht van een baby op zijn minst buitengewoon bijzonder noemen.

In de baarmoeder worden de zintuigen al volop ontwikkeld. Ondanks dat de ogen nog gesloten zijn en de foetus ronddrijft in het donkere vruchtwater, kan hij vanaf ongeveer 5 maanden al licht waarnemen. Bij veel licht zal hij ‘’wegkruipen’’ en ook geluiden kunnen tot gevolg hebben dat de foetus reageert door te schoppen of te draaien. Wanneer een baby geboren wordt, zal hij voor het eerst de ogen open doen. Een baby kan al snel zien en dit is ook duidelijk merkbaar. Hij volgt met de ogen het licht en kan een voorwerp onderscheiden dat zich op ongeveer 25 cm afstand bevindt. De natuur heeft dit prachtig geregeld, want dit is precies de afstand tussen de baby en een voedende moeder. Een baby zal snel zijn ouders herkennen en zijn aandacht wordt sterk geprikkeld door de gevoelens die je met je gezicht naar hem uit. Het horen van je stem levert uiteraard ook een flinke bijdrage.

Leuke feitjes

  • Baby’s hebben een voorkeur voor felle kleuren. Dus inslaan die felgekleurde speeltjes!
  • Een baby kijkt af en toe scheel, maar geen paniek. Dit komt doordat het gezichtsveld nog beperkt is en hij aanpassingsproblemen heeft. Na drie maanden ziet een baby ongeveer 2,5 meter ver en vanaf 6 maanden is zijn gezichtsveld volledig af.
  • Het eerste dat je wilt horen wanneer een baby geboren wordt is zijn huiltje. Niet zo gek, want dit is een levensnoodzakelijke reactie, omdat dit ervoor zorgt dat de longen zich ontplooien. Wat wel opmerkelijk is, is dat een pasgeboren baby huilt zonder tranen. Dit komt doordat de traankliertjes en traankanalen nog niet goed ontwikkeld zijn en nog niet goed functioneren. Hierdoor zijn de oogjes vaak tranig en vochtig. Meestal vloeien de eerste tranen na zo’n 6-8 weken.
  • Een baby wordt geboren met helderblauwe ogen. De definitieve kleur van de ogen is pas na maanden zichtbaar. Dit komt doordat het pigment pas in de loop van het eerste jaar wordt aangemaakt. De kleur kan dus nog veranderen in groene ogen of bruine ogen!

Blog door Bibi uit - reacties

Reageer op: Baby's