Lijkt het je leuk om je bezig te houden met bloggen, interviews? KLIK HIER

Heb je iets te melden? Discussie - Vraag en Antwoord - Ervaring delen - Nieuws of een YouTube filmpje KLIK HIER

Staar niet zo!

De voornaamste oorzaak van slechtziendheid is cataract, of: staar. Ongeveer 50% van de mensen tussen de 50 en 65 jaar vertonen tekenen van staar. Veelal gaat het hier om grijze staar, waardoor de lens langzaamaan vertroebelt en het zicht hierdoor zal afnemen. De ooglens bestaat uit een eiwit-water-oplossing waarbij na verloop van tijd de eiwitten gaan samenklonteren en een grijze waas in de lens tot gevolg heeft. De lens wordt als het ware stugger en harder. Een grijze “halo” is te zien in de donkere irisopening. Grijze staar komt vrijwel bij iedere (oudere) persoon voor, maar hoeft niet altijd tot slecht zicht te leiden.

Heb ik staar? De vertroebeling kan zich op diverse plekken in de ooglens ontwikkelen. Wanneer de randen van de lens aangetast zijn, zult u hier weinig van merken. U kunt zich voorstellen dat als de troebele plek gecentreerd van de lens ontstaat, uw zicht hierdoor wazig wordt. Tevens kunt u last hebben van dubbel zien en worden kleuren doffer en grauwer. Een veelgehoorde klacht bij staar is overgevoeligheid voor tegenlicht. Hierdoor kunt u schitteringen zien of verblind zicht hebben. Staar is een aandoening die slecht zicht tot gevolg heeft, maar geen pijnklachten veroorzaakt. In de meeste gevallen gaan mensen naar de opticien wanneer zij slechter zien. De opticien is degene die kan bekijken of er wel of geen sprake is van cataract. Als hij vermoedt dat u staar heeft, zal hij u doorverwijzen naar de oogarts. De oogarts is degene die de diagnose stelt na het uitvoeren van diverse (pijnloze) onderzoeken. Zo meet hij hoe scherp uw zicht dichtbij is en hoe uw zicht in de verte is. Door middel van een spleetlamp kan hij de lens bekijken en constateren of deze vertroebeld is. Ten slotte wordt er een oogspiegelonderzoek gedaan om te kunnen beoordelen hoe de kwaliteit van uw netvlies is.

Is staar te genezen? Cataract is niet te herstellen door middel van medicatie. Een operatie is de enige oplossing en kunt u laten uitvoeren wanneer u hinder in uw dagelijks leven ondervindt van uw zicht. Het is namelijk niet zo dat staar zo snel mogelijk geopereerd moet worden. Tijdens de operatie wordt uw ooglens verwijderd en komt er een kunstlens voor in de plaats. Voor de operatie zal de oogarts de sterkte die deze lens moet krijgen bepalen. Als u verder geen gezondheidsproblemen heeft, wordt de operatie onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. De ingreep neemt zo’n 20 tot 30 minuten in beslag. Na een paar uur tot een aantal dagen zult u alweer scherp kunnen zien.

 

Heb ik na een staaroperatie nog een bril nodig? Een kunstlens is niet in staat zich aan te passen aan de afstand (accommoderen). Dit maakt dat sommige mensen na de operatie toch nog gebruik zullen moeten maken van een leesbril of juist een bril voor veraf. In ieder geval zal uw zicht na de operatie aanzienlijk scherper zijn! Tegenwoordig zijn er ook multifocale kunstlenzen en torische kunstlenzen waar u voor kunt kiezen. Verstandig is om met uw oogarts te bespreken wat voor u een goede optie is ten aanzien van uw wensen en verwachtingen. Denk hierbij aan het beroep dat u uitvoert of hobby’s die u hebt.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 140.000 staaroperaties uitgevoerd. Het is een zeer veilige operatie met weinig kans op complicaties. Ziekenhuizen streven ernaar om alle onderzoeken en consulten die nodig zijn op één dag te plannen, zodat u niet meerdere keren terug hoeft te komen. Er wordt bloedonderzoek gedaan, u gaat langs bij de anesthesist en er wordt een datum gepland voor uw operatie. De ingreep vereist een dagopname, wat betekent dat u dezelfde dag weer naar huis kunt!

Hebt u het idee dat u staar hebt? Hebt u pas de diagnose gekregen of heeft u zelfs al de operatie ondergaan? Deel hieronder uw vragen en ervaringen met ons!

 

 

 

 

Blog door Bibi - reacties

Reageer op: Staar niet zo!